Friday, July 30, 2010

Soal & Jawab MAB

Himpunan soal jawab mengenai M.A.B antara customer , Kak Zah (KZ) dan dealer2 MAB.



Originally Posted by taska
Salam...

Saya penguna baru MAB...Masalah period problem + keputihan..Baru ambik MAB 3hari...Alhamdulilah...masalah keputihan hilang..

La nie tinggal masalah period yg masih tak mai..harap2 MAB boleh membantu..

Nak tanya...klu macam anak dara mcmana cara pengambilan MAB???
salam n welcome taska,

utk taska....teruskan sehari sebiji hingga habis dan rest 1 minggu,nnt kita tengok masa rest ni dtg period ke x

utk anak dara :
period normal setiap bln, mula pd hr ke 3 atau 4 atau 5 period dan mkn mcm kita jg.
period x nomal dpt mab terus mula mkn dan mkn mcm kita yg planning jg.tq




Originally Posted by julia07
assalammualaikum..
ju baru je dapat tau MAB ni..mula2 saje nak jenguk..tp bila baca posting2 rasa mcm menarik pulak..

ju sebenarnya bukan nak merancang keluarga..tapi nak menambah keluarga..dah 3 tahun kawin..tp belum mengandung lagi..boleh ke makan MAB ni utk mengandung??

risau jgk nak amalkan MAB..sebab salah satu fungsinya utk merancang keluarga kan..

**tlglah bagi pandangan..takut salah makan nanti..jadi pil perancang plak
salam julia, bole lah try mab sbb dah ada yg berjaya mengandung lps mencuba, kes yg susah mengandung lah ni.

mab bantu cuci drh kotor yg tersimpan jg yg blocking dr pregnant, kak suggest 6 btl . 3 btl pertama utk rawatan d atas dan 3 btl lg utk kesuburan iaitu lancarkan period.

lps 6 btl dan period normal setiap bulan, bole d tentukan waktu subur, terus stop mab dan try utk pregnant, JOM TRY. -KZ-



Originally Posted by pev2812
Salam Kak Zah!

Saya Aswath dr Penang. Saya nak tnya ckit. Saya ada jual MAB kat kwn2 saya dan ada 1 soalan nak tnya. Seorg kwn saya nie X mai period dah 2/3 bln dan dia try mkn MAB bersama pil hormon. Boleh ka dia mkn 2 ubt sekali? utk pengetahuan Kak Zah muka dia penuh jerawat dan skrg lg byk jerawat slps mkn MAB. Dan dia juga mengalami sakit di bhgn blkg tumit. Blh bg pandangan X tentang masalah ini. Saya baru nak belajar. Klau boleh nak jadi dealer kwsn Parit Buntar, Perak. Saya baru nak msk botol ke 3 dan period pun masih gelong lg. TaP MAB nih mmg memberansangkan.

Nurul Aswath.

salam....jawapan utk kawan - jk dh mkn mab bersamapil hormon teruskn lah, sbb mab leh campur dgn ubat klinik/hospital - jgn campur dgn herba shj d awal mkn MAB.

awal2 mkn ada tindak bls awal spt yg kawan alami, jgn risau slowly akan ok nnt.
tindk bls ni tmasuklah dtox - drh kotor, angin, kolestrol/lemak.

kawan anak dara ke?jerawat aktif ni biasa pd anak dara.tqvm -KZ-



Originally Posted by eryza
Salam,

Saja nak bertanya... kalau makan MAB (mungkin x ikut aturan) lepas tu hamil. kandungan ada masalah ke? TQ
maaf lah x dpt lah nk jawap ttg kandungan tu....berdoalah semoga selamat. -KZ-

Quote:
Originally Posted by eryza
Kawan sy baru makan botol ke 2... setiap hari makan 1 biji, tp pagi petang yg dia x brapa ikut aturan. So skang pregnant......
MAB mmg di rumus sbg FAMILY PLANNGING JIKA DI AMALKN DGN ATURAN MAKAN YG BETUL DAN DISIPLIN.

CTH:PERLU MKN PD MASA YG TEPAT, JK MKN PAGI SETIP PAGI PELU MKN DAN JK MKN JAM 8 MLM MAKA SETIAP MLM JAM 8 PERLU MKN, JK TAK MKN SAMADA LUPA ATAU SUKA2, LPS DR 24 JAM DR PENGAMBILAN MAB,MAKA TIADA 'PROTECTION' LAGI DR MAB. -KZ-




Originally Posted by ezan0715
sayer baru nk cube makan mab nih...tapi takut2 lak...sayer nih amik perancang care suntikan...dah 2 tahun...tapi haid mmg tak datang la 2 bulan tu...pastu terus la sayer takde selera nk bersama suami...makan jamu pon macam tak jalan...mgkin sbb sayer tak datang bulan kot....agak2 mab nih ley bantu tak...ade side efek ker tak...kot2 la badan jadik gemuk ker...adoiiii

salam ezan ..

kalau gitu mmg harus le makan MAB ..
customer zr ramai yg just makan pil doc, mmg xdak langsung selera dgn huby.. tuptup lepas try mab dlm 1 week , hasilnye sgt2 ler memuas kan ... now ngndung 5 bln dh heheheeh


Bila kita makan MAB insyaallah period dtg tiap2 bulan..mula2 tu dlm adjusting period mungkin akan bercelaru sikit. Ramai org yg mkn pil bertukar kpd MAB utk elak badan naik...MAB tidak menaikkan badan malah akan bantu dptkan berat bdn ideal.

Hubby mesti lebih suka nanti sebab MAB akan bantu mantapkan peranakan & bhgn sulit kita...rahim yg sihat akan rembeskan hormon yg membantu tingkatkan keseronokan dlm hubungan suami isteri ni...


Originally Posted by lynn5234
salam.. nak tanya skit.. kalau org yang lepas pantang kena mula hari yang ke-44 kan, tapi kalu mkn lewat sikit boleh tak?? sebab jamu yang lain tu masih ade lagi..
takpe, habiskan jamu dlm pantang tu.. jangan membazir.. dah habis, teruskan mula MAB
-Julia-



Originally Posted by DRMAZNI

Salam..

Sy pengguna baru MAB. Ingin bertanya,

1) semasa tempoh rehat 7 hari tu (dlm tempoh penyesuaian) klo x dtg period, blh bersama suami atau tidak?


2) bila dh serasi dgn MAB, slps 21hari, mmg
confirm akan period 7 hari atau mcm mana? Ada kes tk yg time rehat 7 hari tu xperiod w/pun dh lama amalkan MAB? klo ada, mcm mana cara utk plan supaya xpregnant?
thank you in advance.


Jawapan:

1)boleh jk sebelum tu mkn dgn aturan betul dan disiplin
2)awal mkn ada tindak bls utk serasi, poses dtox akan berlaku, may be period jd kelam kabut....try lh mkn nnt kamai akan guide pd pmasalahn yg blaku.
-KZ-


Originally Posted by ummii
Salam,

Kak Zalpermai.

Saya dh beli MAB ngan Dealer 39.saya nak tnye bila saya bole makan MAB ni.sbb masuk hari ni 29/03/10 saya dh lewat dtg period 6 hari.dah cek urin.x pregnant. so bila saya bole mkn.nt time mkn MAB period dtg pulak,mcm mana, masih bole teruskan makan ke???
salam.....jika period mmg xteratur dan dh comfirm x pregnant bole terus mula mkn.

sdg mkn period, jgn stop ya, terus mkn mab hingga habis dan rest 1 minggu...detail minta dealer 39 guide ya,tqvm -KZ-



Originally Posted by naidanish

Slm,
Sy telah diperkenalkan kpd MAB tapi masih belum mengambilnya. Hr ni sy period 1st day tp warna coklat kehitaman. Seblum ni last period sy pd hujung Jan 2010 mmg heavy flow. Period sy 2 bln sekali. Sy sedang berusaha utk membetulkan kitaran period kerana ingin mengandung lg. Soalan sy :


1. Bile mase yg sesuai utk sy ambil MAB?

- pilih hari ke 3,4 atau 5 period

2. Mcmane kalo sy ttp x period lps ambil botol pertama MAB?
- terus kan .. kdng2 period akan ting tong tu permulaan sahaja

3. Adakah sy perlu teruskan dgn botol ke-2 lps 7 hr rehat?
- ye betui

TQ


Originally Posted by nexstar
Salam , nak tanya, bolehkah slps mkn MAB kemdian minum minuman yang mempunyai herba-herba sbg cth kopi atau teh yang ramuannya terdiri drp kacip fatimah, tongkat ali spt Kopi Radix, teh misai kucing, kopi gano dll. Harap membantu
Salam

Jika mkn MAB, tak boleh campur dgn apa2 produk yg ada herba
nnt ia akan menggangu kitaran priod, atau akan ada kesan2 lain
harap maklum...... -Irajoe-


Originally Posted by star82
Salam..

sy baru je makan mab ni 1 minggu utk family planning..apa yg sy perasan..susu bdn makin berkurangan..dh bykkn minum air masak...tapi tu laaa...kesian pula pd bb..perlu ke sy stop mkn mab?


btul tak cara mkn sy ni utk family planning...start dr hr pertama lg sy mkn jam 7ptg..maknanya hr2 berikutnya jam 7 ptg gak kan...?

maaf kalau soalan ni dh berulang2...nak baca dr page awal mmg tak larat...memandangkn kedai akak kina ni mmg top..
pls advise ya..TQ
salam.....kak nasihatkn terus mkn dan jk mkn produk berherba minta stopkan dan dptkan supplement utk byk kan susu.dan terus minum air kosong byk.

ya jika mkn jam 7 ptg stiap 7 ptg star kena mkn lh, jk awal atau lewat 2 jam ok lg, tp kak suka disiplin kan ms mkn agar x lupa.BAGAIMANA DGN MULA MKN?adakah pd period hr ke 3 atau star belum period dan tlh comfirm x pregnant dan terus mkn?minta jelas atau dptkan dealer yg star beli utk guide dgn detail.

terima kasih krn berkunjung dan semoga jawapan kak mbantu.. -KZ-


Originally Posted by ichigo
sy mmg ambil mab utk family planning. ambil time malam 8-10 mlm.
masa ambil mab mmg xde ambil apa2 herba lain.cuma ambil suplement primrose oil & fish oil.

ni anak ke 2. masa anak 1st, xbreasfed pun. so lps pantang trus dtg period (dalam 5-7 hari).period sy regular.
both lahir thru operation. gap 1thn je. tu yg risau..huhu..skrg ni sy xpasti dlm masa ambil mab tu kuar darah period ke x?
salam...dh comfirm tak pregnant ya?jika x pregnant may sbb supplement yg d ambil.ada hormon juga pd prdk tu.

gini lh, jk comfirm x pregnant, terus je mkn.sbb nk jd kan mab sbg family planning kan...jk x selesa dgn priod mcm ni try stop suplement 2/3 bln utk betulkn semula.jk rasa nk terus mkn supplement is ok, kita note sbb period gini adalh d sebbkan supplement.tqvm -KZ-

Originally Posted by jnt276
sy bru bli mab dr sorg subdelaer akak kt area sy ni. klu sy mkn mab ni bukan waktu period bole ke? sy abis period hujung bulan lepas. nk tggu lgi lmbt la. dh x sabo nk mkn. sy bli ni utk family planning
SALAM...Boleh rujuk maklum balas syikin,Jk tak sabar nk mkn,tak pelu tunggu period TAPI comfirm dulu jk x PREGNANT baru bole mula mkn, sbb almost kes awal2 mkn ada tindk bls awal yg lbh kpd kacau period kita.jd jnt perlu bersedia utk kitaran period akan berubah pd awal mkn mab.

SEELOK2NYA mula lh pd hr ke 3 atau 4 atau ke 5 sdg period ya.NAMUN aturan mkn MAB yg sebetulnya adalh bergantung cara/jenis planning yg d ambik iaitu sendiri, pil,injection dll.
-KZ-

Quote:
Originally Posted by SyikinJ
Salam,

Pd pandangan saya, tak salah kalau nak mulakan tanpa tggu period seterusnya. cuma pastikan anda tidak hamil yer. Dan kalau period sebelum ni regular, anda kena bersedia utk menghadapi gangguan kitaran period jika ambil MAB sekarang. Event kalau ambil pd hujung period pun, kemungkinan juga period akan ganggu sikit. Tu biasa utk peringkat permulaan atau healing crisis.

Kesimpulannyer,pastikan anda tidak hamil dan boleh mula MAB sekarang

Saya paham sgt hal2 camni, ramai customer tak sabar nk mula makan MAB..teruja dgn testimoni2 yg ada


Banyak lagi..nanti kaklong update satu persatu yer...

20 comments:

  1. Boleh ke saya makan mab dengan vco?saya guna mab untuk merancang dan vco untuk susukan bayi

    ReplyDelete
  2. Bolehke mkn mab sambil minum kopi biasa je. Cap hang tuah

    ReplyDelete
  3. Salam. Sy baru cuba mab. Sy ambil utk pregnant. Boleh saya mkn mab selepas bersama suami? Atau kena tggu sleepas 3 btl bru start kira utk hamil? Sbb ada kawan sy xhbs satu botol dh lekat. Dia kata lps bsama pun boleh mkn mab ni. Betul? Sy risau. Sy nak sgt hamil. Tq

    ReplyDelete
  4. Salam..sepupu sy mkn mab lepas pantang 44 hari..baru 8 hari mkn datang bulan..mcm mana tu ye

    ReplyDelete
  5. Salam..sepupu sy mkn mab lepas pantang 44 hari..baru 8 hari mkn datang bulan..mcm mana tu ye

    ReplyDelete
  6. Salam..kenapa gigi saya rasa ngilu lepas makam MAB...tapi hasilnya memuaskan..badan rasa ringan..
    Lagi satu..period saya teratur dan adakah lepas makan Mab ni period saya akan stop kerana penambahbaikan kerana saya ikhtiar hamil...lagipun semasa haid darah lancar dan saya tak nampak pun ketulan2 besar tu..

    ReplyDelete
  7. Salam..kenapa gigi saya rasa ngilu lepas makam MAB...tapi hasilnya memuaskan..badan rasa ringan..
    Lagi satu..period saya teratur dan adakah lepas makan Mab ni period saya akan stop kerana penambahbaikan kerana saya ikhtiar hamil...lagipun semasa haid darah lancar dan saya tak nampak pun ketulan2 besar tu..

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Selamat petang..saya ingin bertanya dua soalan

    1. Saya mula makan MAB bulan lepas dan period bulan ni awal dalam 10 hari..adakah itu normal?

    2.Jumaat lepas MAB abis makan dan sebenarnya Jumaat minggu ni mula makan tapi lupa. Adalah MAB masih boleh diambil pada hari ni (Ahad)?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  10. salam... saya ingin bertanya

    saya berminat nak cuba MAB untuk mengandung.. sy dah kawin 3thn period setiap bulan datang macam biasa..cuma lewat seminggu,lewat 2 hari, awal 2 hari mcm tu la...yg pasti setiap bulan datang dalam tepoh 7 - 8 hari.. tp jenis period yang sy lalui.. yg biasa..tiada heavy dan banyak darah berketul.. dan badan sy jenis berangin dan senang naik berat badan

    Soalan saya

    1) bagaimanakah caranya untuk sy consume MAB untuk membantu sy hamil..

    2) adakah MAB dpt menurunkan berat badan sy dan akan mengurangkan angin dalam badan..

    terima kasih in advance..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry tambahan soalan

      3) adakah period sy akan tidak menentu semasa mula mengamalkan MAB

      Delete
  11. Salam,
    Masalah sy,sy sudah mgunakan MAB 6botol,dh nk masuk botol ke 7,
    Pd awal pengunaan MAB period sy teratur spt biasa, tp diakhir2 nie period sy dh tak teratur lg,
    Bulan lepas 2kali period, tetapi bulan nie period spt biase 7hari period,
    Selang 10hari keluar koko2 dan berterusan...kdang tu selang 2hari keluar lagi koko2,sampaikan puasa sy pun terganggu,dpt 4hari je betul2 puasa..dan sy jd selalu sakit2 dibahagian belakang,

    Soalannya:
    1)Adakah normal keadaan yg berlaku pd sy nie?

    Soala ke-2
    Semasa kita berhenti 6hari mkn MAB,selamatkah&bolehkah kte jika kte bsame dgn suami?ketika itu

    ReplyDelete
  12. Salam,
    Masalah sy,sy sudah mgunakan MAB 6botol,dh nk masuk botol ke 7,
    Pd awal pengunaan MAB period sy teratur spt biasa, tp diakhir2 nie period sy dh tak teratur lg,
    Bulan lepas 2kali period, tetapi bulan nie period spt biase 7hari period,
    Selang 10hari keluar koko2 dan berterusan...kdang tu selang 2hari keluar lagi koko2,sampaikan puasa sy pun terganggu,dpt 4hari je betul2 puasa..dan sy jd selalu sakit2 dibahagian belakang,

    Soalannya:
    1)Adakah normal keadaan yg berlaku pd sy nie?

    Soala ke-2
    Semasa kita berhenti 6hari mkn MAB,selamatkah&bolehkah kte jika kte bsame dgn suami?ketika itu

    ReplyDelete
  13. salam....
    hari ini saya cuba memberi tahu apa yang saya telah memkaji semua maajun yang pasarkan di malaysia.Kaji saya telah memcapai 3 tahun lamanye.Banyak petemuan yang sangat luar biasa dari maajun MAB,tetapi saya rasa sangat pelik dan tertanye2 ,kenapa kaji saya memdapati MAB mempunyai kandungan dan sebatian serta kebolehan merawat yang sama dengan MAAJUN MADU KELULUT (MMK).boleh tuan mejelaskan nye.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum... sy nk tya.. sy bru lepas operation cuci rahim sbb keguguran.. bila msa sesuai utk sy mula mkn MAB?

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum... sy nk tya.. sy bru lepas operation cuci rahim sbb keguguran.. bila msa sesuai utk sy mula mkn MAB?

    ReplyDelete
  16. Salam nak tanya klau makan x habis 1 botol ..drah lama mana akan stop..

    ReplyDelete
  17. Hai,,slamat malam...sy nak tanya ni,,perut sy sakit seperti sengugut dah 5 hari,,,biasa sy rasa sengugut ketika datang haid..tapi belum datang haid rasa sakit seperti sengugut tu termasuk hari ni dah 5 hari..adakah itu tindak balas awal baru mengambil mab menyebabkan rasa sengugut??

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum..sy suda mkn MAB masuk 4 botol..sy period last 17/8/2017period yg byk...pas seminggu tu sy ada kuar sikit drh mcm lendir coklat..dan skrg ada kuar bde yg sama..sy tgh tgu period tp xkunjung tiba...sy mkn MAB setiap kol8-9 mlm setiap hari..adakah ianya normal??

    ReplyDelete