Thursday, July 29, 2010

Maajun Anggun BistariKonsep & Tindak Balas MAB
Apabila anda mengambil MAB, ianya akan bertindak merawat penyakit terlebih dahulu. Proses ini dinamakan tindakbalas awal. MAB akan bertindak membetulkan sistem dalam badan supaya ianya berfungsi dengan baik. Bahagian yang akan berlaku proses rawatan:
Bahagian peranakan- Ia akan mencairkan darah period/nifas lama yang tidak keluar habis semasa tempoh berperiod/berpantang (bagi yang bersalin).
- Darah ini biasanya berwarna hitam/coklat.
- Banyaknya darah yang keluar bergantung kepada tahap kesihatan diri masing-masing.
- Pada peringkat ini anda akan didatangi kekerapan period yang tidak menentu kerana MAB sedang merawat peranakan anda.
Memecahkan lemak/kolesterol/toksin- Selain dari darah kotor seperti di atas, lemak/kolesterol/toksin dalam badan/darah akan dipecahkan dan akan dibuang bersama najis air besar.
- Pada masa ini anda akan mengalami kekerapan membuang air besar dan melepaskan angin/kentut.
Selepas selesai tempoh itu anda akan melalui peringkat keserasian dengan MAB. Pada tahap ini period akan kembali normal. Maksudnya apabila habis saja makan 21 biji, besoknya period akan datang.
Pada tahap ini MAB sudah serasi dengan anda kerana proses rawatan sudah selesai.

TINDAKBALAS PEMULIHAN
1.Sakit pinggang untuk melancarkan saluran darah;
2.Tempoh/kuantiti haid yang tidak menentu; atau
3.Darah haid berwarna hitam bagi mereka yang menggunakan implant sebelum ini;


Antibodi
Sedikit penjelasalan kenapa dan mengapa kitaran haid tidak teratur pada mula makan mab.pertamanya antibodi akan mengesan benda yg masuk dlm darah kita.

MAB ada hormon semulajadi, jika hormon ini sama dgn darah kita, antibodi tidak akan ganggu hormon ini.dengan ini period akan berjalan lancar tanpa gangguan.contohnya ramai yg makan mab dan tidak mengalami gangguan haidnya.
Bagi kes yg hormon tidak sama, pertama ,antibodi akan scan dulu hormon tersebut.oleh kerana kita mengambil setiap hari hormon yg sama iaitu mab,
maka antibodi mula membentuk utk menyesuaikan degan hormon yg baru dalam proses penyesuaian. Inilah yg menyebabkan berlaku gangguan pd haid kita.
Ada yg perlukan masa sebulan sahaja utk proses tindakbalas tersebut, tak kurang juga ada yang perlukan masa hingga 6 bulan utk sesuai.
Contoh ramai kita yg haidnya datang 2 kali sebulan dan ada yang datang lebih tempoh dari biasa.dalam masa proses tindak balas atau proses keserasian ini,
puan-puan dan pengguna mab tidak perlu risau ianya sementara sahaja.
Saya bukan lah seorang tapi saya merujuk dgn berjumpa doktor panel tentang perkara-perkara ini,konsepnya serupa seperti kita masukkan vaksin dalam badan untuk cacar atau polio.sebenarnya cacar atau polio adalah kuman yg telah dilemahkan dan ditanam dalam darah kita.jadi apa yg antibodi buat pada vaksin tersebut, pertama ia akan scan terlebih dulu vaksin yang di masukkan.bila ia telah mengetahui jenisnya antibodi akan membentuk antibodi baru supaya ia dapat melawan vaksin tersebut.
Vaksin yang lemah itu tidak dapat melawan tubuh badan.dan jika ada vaksin yang sama di luar menyerang tubuh kita dia tidak akan berupaya kerana badan kita telah aturkan pertahanan dari awal lagi.
Jadi gangguan pada tempoh 1 hingga 6 bulan itu adalah disebabkan antibodi kita sedang membuat sistem baru dengan hormon yang kita masukkan dalam darah.
Ini menyebabkan gangguan sistem badan kita yang dibuktikan dengan perjalanan haid kita yang terganggu itu.ianya tidak berterusan tapi bergantung pada antibodi kita.
Antibodi yang kuat akan mengambil masa yang sekejap tapi antibodi yang lemah memerlukan masa yang lebih lama utk penyesuaian.
Ini adalah penjelasan dari doktor kepada saya dan saya ingin kongsi bersama agar semua faham apa sebenarnya berlaku selepas mengambil MAB.

No comments:

Post a Comment